Gratis en veilige levering 🚚

239€ handpan accessoires aangeboden 🎁

Uw winkelwagen is leeg.

Wij bevelen aan:

Hoe onderhoudt u uw handpan?

Hoe uw handpan te onderhouden, handpan onderhoud, handpan schoonmaken, handpan beschermen, hang drum

Het onderhoud van de Handpan, ook wel Hang Drum genoemd, is de reden waarom ZenaPan heeft gekozen om de productie van handpans van roestvrij staal te versterken. We leggen u uit waarom.

Een nitrurerende Handpan onderhouden is moeilijk

Er zijn veel adviesartikelen te vinden op internet over " hoe u uw Handpan onderhoudt". Het probleem is echter dat het onderhoud van nitrurend staal afhankelijk is van de werkplaats waar uw instrument is gemaakt.

Waarom? Omdat de omstandigheden voor nitrurering niet door internationale normen worden vastgelegd. Dit betekent dat elke werkplaats zijn eigen nitrurering uitvoert. De temperatuur en de tijd waarbij het staal wordt blootgesteld aan stikstof verschilt van fabrikant tot fabrikant, waardoor het instrument meer of minder poreus en meer of minder roestbestendig wordt.

Daarom kan het geven van algemene adviezen over het onderhoud van een nitrurerende Handpan leiden tot een catastrofe. Sommige oliën zullen bijvoorbeeld niet geschikt zijn voor uw instrument, terwijl ze wel geschikt zijn voor anderen, wat kan leiden tot een verandering in de klankkwaliteit van uw Handpan.

Neem voordat u iets op uw nitrurerende Handpan aanbrengt contact op met de fabrikant om te vragen welke producten u kunt gebruiken voor het onderhoud van dit prachtige instrument.

Hoe onderhoudt u een Handpan van roestvrij staal?

De Handpan van roestvrij staal is veel gemakkelijker te onderhouden, aangezien het veel minder gevoelig is voor roestvorming. Het feit dat het niet is blootgesteld aan een thermochemisch nitrureringsproces betekent ook dat het niet meer of minder poreus is.

Voor onderhoud heb je nodig:

  • Een zachte doek,
  • Een schuurspons (zoals die je gebruikt om af te wassen),
  • Een microvezeldoek of zeem,
  • Alcohol,
  • Beschermende olie.

Stap 1: Gebruik de zachte doek

Begin met uw instrument af te vegen met een zachte doek om alle sporen van vet en vocht die uw handen hebben achtergelaten te verwijderen.

Deze stap bereidt uw instrument voor op de beschermende olie, die alleen kan worden aangebracht als uw instrument nog geen sporen van roest vertoont. Is dit niet het geval, ga dan direct naar stap 4.

Stap 2: Gebruik een schuurspons.

Wanneer uw handpan slechts kleine sporen van roest vertoont, is het niet altijd de moeite waard om meteen tot het uiterste te gaan.

De eerste oplossing is om de groene kant van de spons te gebruiken waarmee u de afwas doet, de beroemde krasse kant.

Voor degenen die bekend zijn met roestvrijstalen kogels, die vaak worden gebruikt voor pannen met een verbrande bodem: gebruik deze nooit op uw instrument. Je zult het permanent beschadigen.

Voor een goed gebruik van de schrobzijde van de spons maakt u kleine cirkelvormige bewegingen, zonder al te veel kracht te gebruiken. Het geheim zit hem in zachtheid. Als de roest te diep zit, kunt u doorgaan naar stap drie.

Stap 3: Gebruik alcohol

Het spreekt vanzelf dat de te gebruiken alcohol huishoudalcohol van 70° of 90° is. Om het aan te brengen, drenkt u een zachte doek in alcohol en brengt u het aan op beide zijden van de handpan, ook op de voeg van de twee metalen koepels.

Alcohol wordt gebruikt omdat het minder corrosief is dan water en een betere verwijdering van oppervlakte-ionen en van reeds gevormde roest mogelijk maakt.

Stap 4: Breng de beschermende olie aan

Het doel van de beschermende olie is het metaal van de Handpan te beschermen door een film te vormen tussen de lucht en het metaal om het redoxproces te voorkomen.

Roest wordt gevormd door de combinatie van ijzer, zuurstof en water. Het verwijderen van deze verbindingen voorkomt de oxidatie van het staal.

Voor elke handpan is echter een door de fabrikant aanbevolen olie nodig, die is afgestemd op de bijzonderheden van het staal en het gebruikte fabricageproces.

U kunt de olie met een zachte doek aanbrengen en enkele minuten laten zitten.

Stap 5: Verwijder het teveel met een microvezeldoek of zeem.

De laatste stap in het onderhoud van uw handpan is het verwijderen van de overtollige olie. Er zijn twee technieken om dit te doen:

  • Gebruik een microvezeldoekje,
  • Gebruik een zeemdoek.

In beide gevallen kunt u met dit soort doeken de overtollige olie opvangen. De zeem heeft het voordeel dat hij uw instrument veel meer doet glanzen dan een eenvoudige microvezeldoek.

Tip: Voor extra glans kunt u gebruikte sokken gebruiken om alleen over het oppervlak van uw instrument te wrijven. Dit zorgt voor een ongelooflijke glans.

 

Als u uw handpan bij ZenaPan bestelt, ontvangt u een speciaal doekje om uw instrument schoon te maken.